Vi stannar och rastar på vår väg mot Stockholm. Vårt kryssningsfartyg M/S Birka Gotland avgår från Stadsgårdskajen 17.00. Medan vi sakta seglar ut från Stockholm i sommarkvällen bjuds vi på en härlig stämning med underhållning, kanske på soldäck om vädret tillåter. Under resan kommer vi att få ta del av shower eller uppträdanden. Ombord väntar kulinariska upplevelser. På avresan i juni avnjuter vi en god 3-rätters middag i Salongen, på avresan i september serveras det en klassisk middagsbuffé. där vin, öl, läsk och kaffe ingår. Känner du för att dansa så är dansgolvet öppet, eller varför inte koppla av i baren och njuta av levande musik med något gott i handen.
När vi har vaknat så är vi framme i Härnösand som är Höga Kustens sydligaste kuststad, fartyget kommer in 09.30. Vi njuter av den stora frukostbuffén som står uppdukad, därefter har vi hela dagen framför oss i denna vackra stad.
Fartyget ligger ett stenkast från centrum, så det är lätt att på egen hand besöka den charmiga staden med sina välbevarade trähus och båtliv mitt i staden. Vår reseledare gör även en liten stadsvandring för dig som är intresserad av att höra lite mer om staden, denna rundvandring ingår i priset.
Vill du uppleva ännu mer av den unika Höga Kusten, följ med på någon av Viking Lines guidade utflykter. De presenteras på vår hemsida!
Vid 15.00 är det dags att börja återfärden, beundra den vackra kustlinjen från soldäck. Vi seglar sakta inomskärs från Härnösand genom Sannasundet till Högakustenbron, via surströmmingens paradisö Ulvön och Trysundaön. Därefter vänder vi söderut mot Mariehamn (dag tre gör vi ett kort stopp på Åland, utan avstigning). På kvällen väntar en temabuffé med inspiration från det norrländska köket, vin, öl, läsk och kaffe ingår (gäller för dig som reser i juni). För er som åker i september serveras det en välsmakande 3-rätters middag i Salongen.
Vi tillbringar vår sista kryssningsdag till havs. Delta i aktiviteter ombord, passa på att shoppa till taxfreepriser eller koppla av på soldäck. I restaurangen väntar oss en god brunch. Varför inte unna dig en härlig behandling som finns i nyrenoverade Archipelago Spa (förbokas). Din avkopplande oas ombord, där du kan dra dig tillbaka en stund och bara vara. Här kan du bubbla på däck i utomhusjacuzzin eller kryp ner i jacuzzin inomhus, bada bastu, koppla av i en vilstol och bara gotta dig. Allra högst upp, på däck 11, hittar du en löpar-och promenadbana i det fria. Fyll lungorna med frisk havsluft samtidigt som själen får sitt av de vackra vyerna. Vi är tillbaka i Stockholm vid Stadsgårdskajen 14.30, här väntar vår buss för vidare hemfärd. Vi stannar och rastar längs vägen. Hemkomst på kvällen.
Giltig ID-handling
Giltig ID-handling måste visas vid ombordstigning oavsett ålder. Åldersgräns 20 år. Barn endast i målsmans sällskap. Digitala id-kort är inte giltiga resehandlingar.
För mer information: www.birkagotland.se/resa/vanliga-fragor/id-handlingar-pass-visum/
Höga Kusten är utan tvekan en av norra Europas allra vackraste platser. Ta pulsen på sommarstaden Härnösand och njut av kustens magiska natur under någon av våra utflykter.
Utflykter kan bokas i mån av plats, finns endast i ett begränsat antal och bör bokas i mycket god tid. Bokning av utflykt görs på förfrågan. Tidsmässigt så kan man delta i en utflykt/destination.
Under den guidade promenaden får vi ta del av stadens historia och veta mer om byggnaderna och människorna som levt och verkat här genom tiderna.
Under den guidade promenaden får vi ta del av stadens historia och veta mer om byggnaderna och människorna som levt och verkat här genom tiderna.
Härnösand grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer, så historierna är många och fascinerande. Från stadens torg promenerar vi genom centrum och den välbevarade gamla stadsdelen Östanbäcken med vackra 1700- och 1800-talshus.
Vi hinner också med ett besök i Härnösands mäktiga vita domkyrka, en av Sveriges förnämsta nyklassicistiska byggnader. Här får vi bland annat höra berättelsen om den 17 meter långa regnbågsmattan som pryder altargången (rullas ut fr o m 15/5, när vädret tillåter). En perfekt miniutflykt för dig som vill sträcka på benen i land efter kryssningen! Under den guidade promenaden går vi ca 1,5–2 kilometer med flera längre stopp.
Utflykten avslutas i centrum. Du kan promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).
Turen tar ca 1,5 tim. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Promenad eller med transferbussen åter till hamnen efter turens slut.
Pris: 250:-/pers inkl transfer och guidad promenad.
Följ med på stadsvandring genom Norrlands bästa sommarstad, med anor ända från 1585. Längs promenaden berättar vår guide allt om Härnösands spännande historia, byggnaderna och människorna som levt och verkat här. Vi strosar genom den historiska stadsdelen Östanbäcken med alla vackra trähus och beundrar ståtliga Härnösands domkyrka med den 17 meter långa regnbågsmattan, en symbol för mångfald och allas lika värde (rullas ut fr o m 15/5, då vädret tillåter). Efter vandringen tar vi bussen till toppen av Vårdkasberget med milsvid utsikt över staden och havet.
Vi toppar utflykten med en matupplevelse på anrika St Petri Logens restaurang. Där bjuds vi på en buffé med smaker från Norrland och Höga Kusten.
Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget. Du kan också promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).
Turen tar ca 3 tim 40 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.
Pris: 660:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp.
Hemsö fästning – historia och havsutsikt
En utflykt fylld med historia och spänning, men också med svindlande vackra vyer från höga berg över havet.
Låt våra duktiga guider ta dig med till kalla krigets dagar vid Hemsö fästning. I natursköna omgivningar, mitt i Ångermanälvens mynning, ligger det som en gång var kustartilleriets största anläggning. Tidigare var fästningen under många år klassad som topphemlig, men nu har du chansen att känna på hur det var att verka och leva där för de 340 värnpliktiga och officerare i anläggningen. En chans att på första parkett känna historiens vingslag, men med en koppling till nutid.
Nere i berget får vi se hur man bodde och tillbringade sin fritid. Kök, verkstäder, sjukhus med operationssalar och stridsledningscentraler – allt finns samlat på en 25 500 kvm stor yta. Som ett helt litet samhälle nere i urberget!
Restaurangen bjuder inte bara på en underbar lunchbuffé som avslutas med kaffe och nyfriterade munkar, utan även svindlande vyer vid Storråbergets rand 145 meter över havet med Höga Kusten som bakgrund.
Har du sett tv-programmet Elitstyrkans hemligheter 2022? Då kommer du att känna igen dig – det var nämligen här på Hemsö fästning som rekryterna bodde under jorden och tävlade.
Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.
Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen, kort färjetur över till Hemsön. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.
Pris: 725:-/vuxen inkl buss, guidning och lunch (460:-/barn 3–12 år). Endast förköp.
Högakustenbron och lokala delikatesser
Följ med på en utflykt där du får uppleva allt från spektakulära broar till surströmmingstapas och historiska händelser. I fokus står så klart den mäktiga Högakustenbron, som med sina 180 meter ovan vattenytan är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Tycker du att den liknar Golden Gate-bron i San Fransisco? Det är ingen slump, när bron byggdes 1997 stod den amerikanska hängbron som förebild. Vi beundrar bron och den magnifika utsikten från Hotell Höga Kusten medan vi mumsar på en surströmmingstapas – ett perfekt tillfälle att testa den omdiskuterade delikatessen. Kanske blir du förvånad över hur gott det är!
Hotellet är välkänt för sitt goda kök . Till lunch serveras lokala läckerheter och till efterrätt bygdens stolthet – chokladdoppat tunnbröd. Här kan du också passa på att köpa souvenirer i form av lokalt hantverk och delikatesser.
Vi åker också över ännu en spektakulär bro – Sandöbron. När den första Sandöbron byggdes 1939 störtade gjutformen för spannet samman och 18 arbetare omkom. En tragisk olycka som enbart blev en notis i rikspressen eftersom andra världskriget bröt ut dagen därpå. Vid södra brofästet står monumentet från Ådalen 31, en viktig del av den lokala historien och en händelse som gav eko över hela landet.
Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.
Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.
Pris: 815:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp.
High Coast Whisky – rundtur med provning
Älskar du whisky och gamla skrönor? Då kommer du att älska den här utflykten!
Efter ett kort fotostopp vid den mäktiga Högakustenbron är vi framme vid Ångermanälvens strand. Här ligger High Coast Whisky, ett destilleri mitt i Ådalens industrivarv.
Under en guidad tur får vi inblick i whiskyn och dess framgångsfaktorer: klimatet, älven, noggrannheten, råvarorna, faten och inte minst människorna. Vi får höra om destilleriets historia och även en och annan skröna från den gamla flottarepoken längs älven.
Ambitionen är hög – att skapa maltwhisky i världsklass, något som destilleriet redan fått kvitto på; 2023 vann man Maltwhisky-VM i klassen sherryfatslagring, plus en hel del andra tunga internationella utmärkelser.
Under rundturen, innan lunch i den vackra restaurangen, stannar vi till en stund bland tiotusentals fat i lagerhusen för att prova två sorter High Coast Whisky. Ingen plats låter oss uppleva mer av whiskyns själ än denna. Kanske lockar det till att köpa ett eget fat som kommer att lagras i den sköna miljön i mognad till färdig whisky. Den som inte vill vänta, kan buteljera en egen flaska som sedan kan hämtas ut på närmaste Systembolag.
Vi åker tillbaka till hamnen via platsen för Ådalshändelserna 1931 då fem arbetare föll offer för militärens kulor i samband med en demonstration mot strejkbryteri.
Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 4,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.
Pris: 995:-/pers inkl buss, guidning, provsmakning och lunch. Endast förköp.
Prova Hernö Gin på den plats i världen där det är som bäst: I destilleriet i Dala, Home of Swedish Gin, strax utanför Härnösand. Landsbygdsidyllen, dofterna samt det fina värdskapet är slående och fulländar upplevelsen av det ekologiska och hantverksmässigt tillverkade ginet som skapas med naturen i Höga Kusten som inspiration.
Under 2024 öppnas också Hernö Gin Hotell i Härnösand som kommer att bli ett destinationshotell i toppklass. Vi passerar bygget med bussen ut till Dala.
Ginprovningen sker alldeles intill de två handslagna kopparpannorna Marit och Yvonne och du får veta mer om gintillverkning i allmänhet samt om Hernö Gin i synnerhet. Under ledning av Hernö Gins välmeriterade provningsledare får du lära dig mer om vad som påverkar doften och smaken av det gin som varje år sedan 2015 blivit utsett till världens bästa gin. Grundaren Jon Hillgren är dessutom invald i Gin Hall of Fame som den tredje personen i världen.
Efter provningen har du möjlighet att köpa glas, bar-relaterade produkter, kläder och annat från Hernö Gin i gårdsbutiken som ligger intill destilleriet.
Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget. Du kan också välja att promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).
Turen tar ca 2,5 tim. Start kl 10.00 på alla avgångar med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.
Pris: 685:-/pers inkl buss, guidning och provning av fem olika sorters gin, med och utan tonic. Endast förköp.
Med linbana till Skulebergets topp
Var beredd på en dag med svindlande vyer och en rejäl dos av vackra naturlandskap. Höga Kusten har världsrekord i landhöjning! Här går världens högsta kustlinje hela 286 meter över havet. Landhöjningen har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar.
Framme vid Skuleberget tar vi linbanan upp till toppen och njuter av den makalösa utsikten och god lunch bestående av en smörgås på hembakat bröd, med Vindelnrökt skinka, inklusive måltidsdryck och kaffe. Det avnjuts på platsen där SVT:s serie Vilda kockar spelats in.
Skuleberget är med sin dramatiska profil ett av Höga Kustens viktigaste landmärken, och ligger i området som är klassat som världsarv av Unesco sedan 2020. Det som en gång var små öar är i dag höga, skogsbeklädda berg. Under utflykten får du veta allt om landhöjningen och vad som har skapat Höga Kustens dramatiska landskap.
Vi rekommenderar bra skor samt vindtäta och lite varmare kläder för att linbaneturen och stunden på Skulebergets topp ska bli njutbar oavsett väder.
Om det finns risk för åska, eller vid väldigt kraftig vind, så kan linbanan inte köras. Vi får då beundra Skuleberget från bergsfoten och istället avnjuta lunchen på Friluftsbyn. Här hör vi historien om en av Sveriges snabbast växande friluftsdestinationer. Sedan åker vi upp på Utsikt Höga Kusten, ett annat utflyktsberg, dit vi tar oss hela vägen med bussen. Härifrån kan man vid klart väder skymta både Högakustenbron i söder och Skuleberget i norr.
På vägen tillbaka till hamnen, oavsett väder, gör vi ett stopp vid det 100-åriga tunnbrödsbageriet Mjälloms tunnbröd, där vi har möjlighet att köpa tunnbröd av olika smaker och andra lokala delikatesser att ta med hem.
Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor samt vind- och vattentäta ytterplagg rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut. Rullstol eller permobil kan inte tas med i bussen. Rekommenderad åldersgräns för linbaneturen är minst 3 år.
Pris: 850:-/vuxen (635:-/barn 3–12 år) inkl buss, guidning, Skulebergets linbana t/r och matig lunchsmörgås. Endast förköp.
Under den här klassiska Höga Kusten-turen får du en rejäl dos av både historia och kreativitet
i tar oss först ut till Lunde och Sandöbron, där vi guidas genom Ådalshändelserna 1931, då fem arbetare sköts ihjäl av militären. Som en följd av skotten i Ådalen uppstod den så kallade svenska modellen. Bussen tar oss vidare till Mannaminne – ett unikt allkonstverk som knappt går att beskriva – det upplevs bäst på plats!
Mannaminne är konstnären Anders Åbergs livsverk. På området kan du beskåda hans vackra konst och utsmyckningar tillsammans med byggnader och insamlade föremål från hela världen. Här finns båtar, spårvagnar, flygplan, jordbruksredskap, ja till och med en mammut. Under sommarmånaderna blir området till en kokande gryta med olika kulturevenemang och tillfälliga utställningar.
Vi visas runt av kunniga guider med stort engagemang för platsen och äter sedan lunch med lokala smaker i värdshuset, som är ett konstverk i sig. Efteråt tar bussen oss vidare genom Nordingrås fantastiska landskap som inspirerat så många konstnärer genom åren, mest kända är kanske Helmer Osslund, Johan Lundgren och Thage Nordholm. Det var också hit Lars Lerin tog sina vänner i den uppskattade SVT-serien från 2022.
Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 4,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.
Pris: 795:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp.